Kwas
cytrynowy
jednowodny
E 330
Kwas cytrynowy jednowodny stosowany jest w produkcji paszy dla zwierząt oraz nawozów. W paszach dla zwierząt zwiększa przyswajalność składników mineralnych, ale też poprawia i wzmacnia smak paszy, natomiast w produkcji nawozów stosowany jest w celu regulacji pH. Skutecznie obniża też pH wody stosowanej do oprysków rolniczych.
Kwas cytrynowy jest popularnym składnikiem przypraw, napojów, słodyczy, sałatek i wielu innych produktów. Jest on naturalną substancją działającą zakwaszająco. Nie tylko ma pozytywny wpływ na smak określonego produktu, ale również poprawia jego trwałość, zwiększa datę przydatności i pomaga zachować ich barwę. Kwas cytrynowy pełni rolę regulatora kwasowości oraz przeciwutleniacza. Na etykietach produktów spożywczych można go spotkać pod nazwą E330.
Ponadto kwas cytrynowy znajduje zastosowanie w procesach produkcji:papieru, chemikaliów, detergentów i środków czyszczących i wyrobów budowlanych
Przeznaczenie:
-
przeciwutleniacz – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, dodawanie kwasu cytrynowego w niewielkich stężeniach wstrzymuje lub opóźnia procesy utleniania substancji przedłużając tym samym trwałość produktów.
-
regulator kwasowości – reguluje pH różnego typu produktów; dodawany jest jako środek zakwaszający.
-
czynnik chelatujący – kwas cytrynowy tworzy kompleksy z metalami: żelazem, kobaltem, miedzią, niklem, wapniem, strontem, cynkiem i manganem; wiążąc wapń i wpływając na skład miceli kazeinowych w mleku, zapobiega żelowaniu mleka zagęszczonego.
-
środek konserwujący - jony cytrynianowe tworzą sole z wieloma metalami o nazwie ogólnej - cytryniany. Jednym z ważniejszych jest cytrynian wapnia, zwany też „kwaśną solą” konserwujący produkty spożywcze.
Specyfikacja:
Synonim: kwas 2-hydroksypropanotrikarboksylowy-1,2,3)
Skład: >99,5% kwas cytrynowy, Wygląd: biały, krystaliczny proszek, Zapach: bezwonny, ph: 1,7 (100g/l)
Opakowania:
Worki 25 kg
Kwas
cytrynowy
bezwodny
Zastosowanie:
Półprodukt w produkcji innych chemikaliów organicznych i preparatów, tj. produkty do pielęgnacji ciała, detergenty, środki czyszczące i inne produkty gospodarstwa domowego; wytwarzanie papieru; wyroby budowlane; polimery i wyroby z tworzyw sztucznych.
Specyfikacja:
Postać: ciało stałe, Kolor: bezbarwny, Zapach: bez zapachu, pH: 1,8 (25°C)
Opakowania:
Worki 25 kg
Kwas
fumarowy
Zastosowanie:
Kwas fumarowy jest dodatkiem w mieszankach paszowych dla wszystkich zwierząt, jako regulator kwasowości, konserwant i przeciwutleniacz.
Specyfikacja:
Synonimy: 2-Butenedioic acid (E)-; kwas trans-etyleno-1,2-dikarboksylowy
Postać: ciało stałe, Kolor: biały, Zapach: bezwonny, pH: (4.9 g/l H2O, 20°C): 2.1
Opakowania:
Worki 25 kg
Kwas
benzoesowy
Zastosowanie:
Kwas benzoesowy jest regulatorem kwasowości stosowanym w żywieniu prosiąt, warchlaków i tuczników.
Specyfikacja:
Synonimy: kwas benzenokarboksylowy
Wygląd: biały, sypki proszek, Zapach: charakterystyczny, pH: 2,5 - 3,5 (1,5 g/ H2O, 20°C)
Opakowania:
Worki 25 kg
Kwas sorbowy
Zastosowanie:
Dodatek do pasz dla wszystkich zwierząt, konserwant E200
Specyfikacja:
Synonimy: kwas 2,4- heksadienowy
Postać: proszek; Kolor: biały; Zapach: słaby, pH: 3
Opakowania:
Worki 25 kg
Kwas L-askorbinowy
Właściwości:
-
uodparniające oraz uspokajające
-
polecany w okresach rekonwalescencji oraz po przebytej antybiotykoterapii
-
korzystnie oddziałuje na nieśność i jakość jaj
-
wpływa na poprawę kondycji fizycznej
Zastosowanie:
Dla wszystkich gatunków zwierząt (drób, trzoda chlewna, bydło, konie, ryby, króliki, psy oraz koty)
Specyfikacja:
Synonim: witamina C, kwas askorbinowy
Kryteria czystości: min 99%, Postać: ciało stałe, Kolor: biały lub lekko żółty, Zapach: bez zapachu,
pH: około 2,2 - 2,5 (50 g/l H2O, 20°C)
Opakowania:
Worki 25 kg
Kwas jabłkowy
Przeznaczenie:
-
dodatek technologiczny, wykorzystywany jako środek konserwujący, stabilizujący kolor i wzmacniający smak.
Specyfikacja:
Postać: ciało stałe, Kolor: biały, Zapach: słaby zapach własny, pH~2 (50 g/l, 20°C)
Opakowania:
Worki 25 kg
tel.: +48 601 151 589